Αγαπητοί επισκέπτες σας καλωσορίζουμε στο blog του σχολείου μας.

Η δημιουργία του ιστολογίου μας, εχει στόχο να συμβάλλει στην ευχερέστερη επικοινωνία του σχολείου μας με την κοινωνία ,αλλά ταυτόχρονα να σας ενημερώνει για δράσεις του σχολείου μας και θέματα ευρύτερου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.
Σας ευχόμαστε καλή και ευχάριστη περιήγηση.




Το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ιδρύθηκε το 2004.

Πρώτος διευθυντής του(2004-2008) ,υπήρξε ο αείμνηστος θεολόγος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ,

ο οποίος συνέβαλε ιδιαιτέρως στην εγκατάσταση και αναπτυξή του.

Στη συνέχεια την διεύθυνση ανέλαβαν οι :Κ.Παπάζογλου(2008-2011) Κ.Νταλιάνης(2011-2014) και Η.Γιωτγιάννης (2014-2017)

Δέχεται μαθητές ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ –ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ (εστω και σε οικογενειακές επιχειρήσεις) ,

που έχουν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο ,καθώς και ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ,χωρίς να είναι απαραίτητο να εργάζονται ή να εχουν κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ (δυνάμει του Νέου Νόμου &7 ,αρ.45,Ν.4186/13).

Επίσης στο Εσπερινό Λύκειο Κορυδαλλού, μπορούν να γίνουν δεκτοί μαθητές και από μετεγγραφή από ΕΠΑΛ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σημερινός διευθυντής του σχολείου μας (σχ.ετος 2017-2018) είναι ο φυσικός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΝΟΠΕΤΡΟΣ, με αναπληρωτή διευθυντή τον φιλόλογο, ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΥΤΟΥΛΑ.

Ο Σύλλογος διδασκόντων εχει 15 μέλη και οι εγγεγραμμένοι μαθητές μας είναι 110.

Στο Σχολείο μας επίσης υπάρχει Σκακιστική ομάδα, με υπεύθυνο τον μαθηματικό ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΑΖΟ.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι Παν-Αττικό Πρωτάθλημα σχ.ετος 2012 η σκακιστική μας ομάδα

έλαβε την 6 η θέση.Στα άμεσα προσεχή σχέδια των μαθητών μας είναι η έκδοση εφημερίδας.

Κάθε χρονιά, μαθητές μας επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις

και αρκετοί από αυτούς εχουν ήδη αποφοιτήσει από σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Φιλοσοφική-Μαθηματικό-Νοσηλευτική,κά)

την τελευταία δεκαετία που χρονολογείται η ύπαρξή του.

Σε αυτήν την καλή παρουσία του Σχολείου μας στις Πανελλαδικές εξετάσεις, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι οι καθηγητές πάντα εθελοντικά και πρίν την έναρξη των μαθημάτων, προσφέρουν φροντιστηριακή βοήθεια στους μαθητές εκείνους, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις(κυρίως στα μαθηματικά)

Στο χώρο του Σχολείου μας επίσης, διοργανώθηκαν τις προηγούμενες χρονιές σεμινάρια Παιδαγωγικής -Ψυχολογίας καθώς και σεμινάρια πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων (ημερίδες) για Εσπερινά Λύκεια, υπό την επίβλεψη των Σχολικών Συμβούλων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ.ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ και κ.ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΥ.

Τέλος το Εσπερινό Λύκειο Κορυδαλλού εχει ενεργό παρουσία στα δημοτικά δρώμενα, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων για μαθητές που έχουν ανάγκη σε συνεργασία με αλλους φορείς ,κλπ.

Συστεγάζεται με το 4 ΓΕΛ Κορυδαλλού και το ωράριο λειτουργίας είναι : 7.15μμ-10.40μμ.



Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017




Χθές πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, επετειακό αφιέρωμα μνήμης και τιμής στους πρωταγωνιστές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου .Συμμετείχαν μαθητές του σχολείου μας και προβλήθηκε βίντεο και σχετικό υλικό από τα γεγονότα των ημερών της 17ης Νοέμβρη του 1973.Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο καθηγητής Φυσικής Κώστας Κατσαρός.





ΠΟΙΗΣΗ : Τάσος Λειβαδίτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Μίκης Θεοδωράκης 

Την πόρτα ανοίγω το βράδυ,
τη λάμπα κρατώ ψηλά,
να δούνε της γης οι θλιμμένοι,
να 'ρθούνε, να βρουν συντροφιά.

Να βρούνε στρωμένο τραπέζι,
σταμνί για να πιει ο καημός
κι ανάμεσά μας θα στέκει ο πόνος,
του κόσμου αδερφός.

Να βρούνε γωνιά ν' ακουμπήσουν,
σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός
κι εκεί καθώς θα μιλάμε
θα 'ρθει συντροφιά κι ο Χριστός.


Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ///2018

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ    ΕΔΩ

πόσο ζυγίζει ενα κύτταρο!!!!!!

Επιστήμονες στην Ελβετία δημιούργησαν μια μικροσκοπική ζυγαριά, η οποία είναι για πρώτη φορά ικανή να ζυγίσει ένα μόνο ζωντανό κύτταρο γρήγορα και εύκολα.  Η συσκευή μπορεί να υπολογίσει τις παραμικρές αλλαγές στο βάρος ενός κυττάρου σε πραγματικό χρόνο, μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και με ακρίβεια τρισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου. Μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να μετρηθεί το βάρος των βασικών μονάδων της ζωής και πώς αυτό μεταβάλλεται διαχρονικά, επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο εργαλείο μέτρησης.
Ένα ανθρώπινο κύτταρο συνδέεται με ένα πρόβολο: οι ερευνητές της ΕΘ Ζυρίχης έχουν αναπτύξει μια εξαιρετικά ευαίσθητη κλίμακα που μετρά το βάρος ενός μόνο κελιού

Το επίτευγμα προέρχεται από ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοφυσικής Daniel J Müller,, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».
Οι μετρήσεις γίνονται με τη βοήθεια λέιζερ που μετρούν τις ανεπαίσθητες κινήσεις ταλάντωσης του κυττάρου. Οι αποκλίσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικές μετρήσεις επιτρέπουν τον υπολογισμό της μάζας του. Οι ενδείξεις εμφανίζονται σε μια οθόνη υπολογιστή και το ζύγισμα μπορεί να κρατήσει για ώρες ή και για μέρες.
Η ζυγαριά είναι δυνατό να συνδυασθεί με ένα μικροσκόπιο φθορισμού, επιτρέποντας έτσι στους επιστήμονες να παρακολουθούν και να βιντεοσκοπούν τις βιοχημικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κυττάρου και πώς αυτές επηρεάζουν το βάρος του.
Οι έως τώρα παρατηρήσεις δείχνουν ότι κάθε δευτερόλεπτο το βάρος ενός ζωντανού κυττάρου -που συνήθως ζυγίζει δύο έως τρία νανογραμμάρια (δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου)- συνεχώς αυξομειώνεται, σε ποσοστό 1% έως 4%, κάτι που σταματά μόνο με το θάνατο του κυττάρου. Κανείς δεν είχε μέχρι σήμερα παρατηρήσει κάτι τέτοιο.
Η ζυγαριά μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη μελέτη των παθολογικών μηχανισμών μέσα σε ένα άρρωστο κύτταρο ή των επιπτώσεων ενός νέου φαρμάκου στο κύτταρο. Εκτός από το πεδίο της βιοϊατρικής, ερευνητές στο πεδίο των νέων υλικών μπορούν να αξιοποιήσουν τη νέα συσκευή για να ζυγίζουν νανοσωματίδια.
Η νανοζυγαριά θα αρχίσει να κατασκευάζεται από την ελβετική εταιρεία Nanosurf AG, που κατέχει τη σχετική τεχνολογική πατέντα.
ΑΠΕ και εδώ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

τι θα λέγατε για ενα χωροχρονικό ταξίδι!!!!!!!!




Οι σκουληκότρυπες πρωταγωνιστούν συχνά στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως για παράδειγμα στο φιλμ «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν, στο οποίο χρησιμοποιείται μία τέτοια συμπαντική «σήραγγα» που οδηγεί σε κόσμους πολύ πιο μακρινούς από το ηλιακό μας σύστημα.
 Οι σκουληκότρυπες είναι τούνελ που μπορεί να συνδέουν δύο απομακρυσμένα σημεία (είτε στο σύμπαν μας είτε σε διαφορετικά σύμπαντα), δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές για ταξίδια στον χρόνο, ή ακόμη και διαφορετικές χωρικές διαστάσεις




Παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις σενάρια σαν το παραπάνω έχουν δόσεις υπερβολής, βασίζονται σε ένα φαινόμενο που προβλέπεται από τους νόμους της φυσικής, και πιο συγκεκριμένα από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Έτσι, εκτός από συγγραφείς και σκηνοθέτες, αρκετοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν θεωρητικά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε όντως να χρησιμοποιηθεί μια σκουληκότρυπα για διαστρικά ταξίδια.
Ένας τέτοιος επιστήμονας είναι ο Έρικ Ντέιβις, φυσικός από το Ίδρυμα Tau Zero Tau που εδρεύει στο Κλίβελαντ, ο οποίος χρησιμοποιεί τις εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας για να περιγράψει τις ιδιότητες που θα έχει μια κοσμική «σήραγγα», όπως και τι θα συνέβαινε αν οποιοδήποτε αντικείμενο ή πληροφορία περνούσε το «κατώφλι» της.
«Οι σκουληκότρυπες είναι τούνελ που μπορεί να συνδέουν δύο απομακρυσμένα σημεία (είτε στο σύμπαν μας είτε σε διαφορετικά σύμπαντα), δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές για ταξίδια στον χρόνο, ή ακόμη και διαφορετικές χωρικές διαστάσεις», λέει ο Ντέιβις στο σάιτ Space.com.
Η ύπαρξή τους προβλέφθηκε για πρώτη φορά το 1916 από τον μαθηματικό Λούντβιχ Φλαμ, ο οποίος μελετούσε ποια φαινόμενα θα μπορούσαν να απορρέουν από τη Γενική Σχετικότητα. Παρόλο που αποτελούν μία εντυπωσιακή συνέπεια της θεωρίας, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Caltech Κιπ Θορν, ακόμη δεν έχει προταθεί κάποιος μηχανισμός δημιουργίας τους, ο οποίος να είναι γενικά αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα. Και βέβαια, μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί καμία τέτοια κοσμική δομή.
Ο Θορν έχει επίσης δείξει μαζί με την ομάδα του πως, ακόμη κι αν σχηματιζόταν μία σκουληκότρυπα, πιθανότατα θα κατέρρεε πριν μπορέσει οποιοδήποτε αντικείμενο να περάσει από μέσα της. Για να παραμείνει αυτή η συμπαντική «πύλη» ανοιχτή για αρκετό χρονικό διάστημα, θα χρειαζόταν κάποιο είδος σκαλωσιάς – κατασκευασμένης μάλιστα από κάποιο είδος «εξωτικής» ύλης.
Ένας υποψήφιο υλικό είναι η σκοτεινή ύλη, η οποία είναι πέντε φορές περισσότερη στο σύμπαν από τη συμβατική ύλη. Βέβαια, οι επιστήμονες δεν έχουν καμία εικόνα για τη φύση της σκοτεινής ύλης, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί άμεσα. Ωστόσο, μελετώντας τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τη συμβατική ύλη μπορούν να «ψηλαφίσουν» τις ιδιότητές της.
Έτσι, σύμφωνα με άλλους θεωρητικούς φυσικούς, είναι πιθανό οι σκουληκότρυπες να σχηματίζονται σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση σκοτεινής ύλης, όπως για παράδειγμα στα εξωτερικά όρια του Γαλαξία μας. Μάλιστα, με τη βοήθεια προσομοιώσεων, επιστήμονες έχουν δείξει πως σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν όντως να λειτουργούν σαν συμπαντικές σήραγγες.
Ακόμη όμως κι αν υπάρχουν τέτοια τούνελ στο σύμπαν, τι θα πάθαινε ένα αντικείμενο ή ένας άνθρωπος που θα περνούσε μέσα από αυτές; «Τίποτα», απαντά αφοπλιστικά ο Ντέιβις. «Το ταξίδι θα είναι ασφαλές για ένα διαστημόπλοιο και τους επιβάτες του, αφού στο εσωτερικό τους δεν θα υπάρχουν ισχυρές, παραμορφωτικές βαρυτικές δυνάμεις».
«Έτσι, αν βρεθούν στην είσοδο, π.χ. κάπου στη “γειτονιά” της Γης, απλώς θα περάσουν μέσα από το τούνελ και θα εμφανισθούν στην έξοδό του».
Καθώς αυτές οι χωροχρονικές σήραγγες θα συνδέουν δύο απομακρυσμένα σημεία, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη μεταξύ τους διαδρομή, για έναν εξωτερικό παρατηρητή θα σήμαινε πως οι «ταξιδιώτες» κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Επομένως, αν υπάρχουν, θα επιτρέψουν στον άνθρωπο να εξερευνήσει περιοχές του σύμπαντος στις οποίες είναι αδύνατον να φθάσει αλλιώς, αφού έχουν τόσο μεγάλη απόσταση από τον πλανήτη μας που ακόμη και το φως χρειάζεται χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια για να τη διανύσει.
Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να έχουν βρεθεί σκουληκότρυπες στο σύμπαν. Ωστόσο, ο Ντέιβις υποστηρίζει πως θα μπορούσαν να γίνουν πειράματα που να ψάξουν για χωροχρονικά τούνελ, ανιχνεύοντας έμμεσες ενδείξεις οι οποίες θα «προδίδουν» την ύπαρξή τους. Τέτοιες ενδείξεις  θα ήταν διαφορές στις περιοχές εισόδου και εξόδου, οι οποίες να παραπέμπουν στη σχέση αντικειμένου-ειδώλου ενός κοίλου καθρέφτη. Επίσης, θα μπορούσαν να αναζητηθούν ακτίνες φωτός με ιδιότητες που, όπως προβλέπεται θεωρητικά, θα αποκτούσαν αν είχαν ταξιδέψει μέσα από μία σκουληκότρυπα

αναδημοσίευση από εδώ

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Πανελλαδικές εξετάσεις 2018
επιστημονικά πεδία και συντελεστές βαρύτητας


Συγκεκριμένα όσο αφορά την ένταξη σχολών σε επιστημονικά πεδία οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κατατάσσονται, σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία που ορίζονται ως εξής:




1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα ανωτέρω Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
Συγκεκριμένα οι συντελεστές βαρύτηρας για τις πανελλήνιες 2018 έχουν ως εξής:
A. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
α) Βιολογία Γενικής Παιδείας με συντελεστή μηδέν κόμμα εννιά (0,9)
β) Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή μηδέν κόμμα τέσσερα (0,4)

Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
α) Βιολογία Γενικής Παιδείας με συντελεστή μηδέν κόμμα εννιά (0,9)
β) Νεοελληνική Γλώσσα με συντελεστή μηδέν κόμμα τέσσερα (0,4)

4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορική
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)




Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017




IΔ´

Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα
Tου κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:
Ελευθερία
Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο:
EΛEYΘEPIA
Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος

Οδυσσέας Ελύτης
Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας





Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η εορτή της σημαίας και η εορτή τιμής και μνήμης της ηρωικής αντίστασης του λαού μας ,όπως εκφράστηκε με το ηρωικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 .
Ο Διευθυντής παρουσία των καθηγητών, μαθητών αλλά και γονέων απένειμε αριστεία και βραβεία στους αριστούχους μαθητές του σχολείου μας.
Ακολούθησαν ομιλίες μαθητών αλλά και η κεντρική ομιλία του φιλόλογου, ιστορικού Διαμαντή Κούτουλα που είχε και την επίβλεψη της εορτής.






Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017



Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Μπορεί να ειναι γνωστό οτι
 η Ελληνική υπηρξε η πρώτη Παγκόσμια γλώσσα από τα Αλεξανδρινά χρόνια '
  οτι αυτή η γλώσσα ειναι η μήτρα του Δυτ.Πολιτισμού 
(αφού ηδη απο την Αναγέννηση πέρασαν στις ευρωπαϊκές γλώσσες χιλιάδες ελληνικών λέξεων)'


μπορεί να ειναι γνωστό οτι η Ελληνική εχει μια ΣΥΝΕΧΕΙΑ 4000 ΧΡΟΝΩΝ
 -γι αυτό και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΛΛΆ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ-
μπορεί ναναι γνωστό οτι εχουν αποθησαυριστεί από τον Ομηρο ώς την Αλωση:
- 12000 κείμενα 
-4000 συγγραφεις
-200.000 λήμματα
-105.000.000 λεκτικοί τύποι'

Ομως δεν ειναι ευρέως γνωστό
 παρα μονο σε ειδικούς
 οτι η Ελληνική διαθέτει μια μοναδική ικανότητα ΣΥΝΘΕΣΗΣ
 μέσω των ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ,
η οποια γεννά , από τις νέες συνθετες λέξεις 
μιαν ολοκληρη σειρά ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ---γεγονός ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ πχ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ και άλλες συναφείς γλώσσες:


πχ ρ."βάλλω" +Προθέσεις :

ανά-βάλλω > αναβολή ,αναβολέας 
κατά-βάλλω>καταβολή ,καταβεβλημένος
διά-βάλλω>διαβολή ,διαβολος
μετά-βαλλω>μεταβολή,μεταβλητός
Κλπ κλπ


Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αυτή
 του "μηχανισμού"ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και ΣΥΝΘΕΣΗΣ, 
λέει ο Γλωσσολόγος ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ αποτελεί την 'ευλογία'της Ελληνικής ,την 'ρωμαλεότητα'της
 και εν τέλει το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό της Τελειότητας της που την καθιστά ..ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΥ !

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία γ λυκείου ,οδηγίες για το τρέχον ετος εδώ
διδακτέα ύλη βιολογίας για το τρέχον σχολικό έτος ,οδηγίες εδώ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΏΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΊΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧ.ΕΤΟς 2017-2018


ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Γενικής Παιδείας)

Από το βιβλίο «Βιολογία» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Αδαμαντιάδου Σ. κ.ά., όπως αυτό αναμορφώθηκε από τους Καλαϊτζιδάκη Μ. και Πανταζίδη Γ.

Κεφάλαιο 1 «Άνθρωπος και Υγεία»,

1.1 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου
1.2 Μικροοργανισμοί
1.2.1 Κατηγορίες παθογόνων μικροοργανισμών (εκτός ο «Πολλαπλασιασμός των ιών»)
1.2.2 Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
1.3 Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού - Βασικές αρχές ανοσίας
1.3.1 Μηχανισμοί μη ειδικής άμυνας
1.3.2 Μηχανισμοί ειδικής άμυνας - Ανοσία
1.3.4 Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)
1.5 Ουσίες που προκαλούν εθισμό

Κεφάλαιο 2: Άνθρωπος και Περιβάλλον

2.1 Η έννοια του οικοσυστήματος
2.1.1 Χαρακτηριστικά οικοσυστημάτων
2.2 Ροή Ενέργειας
2.2.1 Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα
2.2.2 Τροφικές πυραμίδες και τροφικά επίπεδα
2.3 Βιογεωχημικοί κύκλοι
2.3.1 Ο κύκλος του άνθρακα
2.3.2 Ο κύκλος του αζώτου
2.3.3 Ο κύκλος του νερού
2.4.3 Ερημοποίηση
2.4.4 Ρύπανση (εκτός: Ρύπανση του εδάφους και Ηχορρυπανση)

Κεφάλαιο 3: Εξέλιξη

3.1 Εισαγωγή
3.1.1 Ταξινόμηση των οργανισμών και εξέλιξη
3.1.2 Η θεωρία του Λαμάρκ
3.1.3 Η θεωρία της Φυσικής Επιλογής
3.1.4 Μερικές χρήσιμες αποσαφηνίσεις στη θεωρία της φυσικής επιλογής
3.1.5 Η φυσική επιλογή εν δράσει
3.2 Η σύγχρονη σύνθεση
3.2.1 Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εξελικτική πορεία
Σημείωση
Στην εξεταστέα-διδακτά ύλη δεν περιλαμβάνονται τα παραθέματα, τα οποία σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα επιπλέον πληροφόρησης των μαθητών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, οι πίνακες, τα μικρά ένθετα κείμενα σε πλαίσιο και οι προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών.
(...)
Για το σχ. έτος 2017-2018 η διδακτέα ύλη των μαθημάτων της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται και πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ταυτίζεται με την ως άνω εξεταστέα ύλη.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .
Αθήνα, 9 Αυγούστου 2017
Ο Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

επιτυχίες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σχολ.έτους 2016-2017!!!

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος καθηγητών του σχολείου μας εύχονται στους επιτυχόντες μαθητές μας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ καλή δύναμη και καλή συνέχεια !! 
Το ποσοστό επιτυχίας εισαγωγής μαθητών μας στην Ανώτατη και Ανώτερη εκπαίδευση άγγιξε φέτος το 65% .
Ανάμεσα στις σχολές εισαγωγής ξεχωρίζουν  εκείνες  των 

ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε ΑΘΗΝΑΣ,
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ,
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Τ.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ,ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ,κα..

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

εξεταστέα ύλη σχολικού ετους 2017-2018 για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με την οποία καθορίζεται η εξεταστέα  ύλη  για το έτος 2018 για τα μαθήματα που εξετάζονται Πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου και  Δ ́ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

εγγραφές



Εγγραφές μαθητών για την νέα σχολική χρονιά θα γίνονται στο σχολείο μας
καθημερινά 7μμ-9μμ από την  1η έως την 11η Σεπτεμβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές στο εσπερινό λύκειο γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, πριν κλείσουν τα σχολεία και στις αρχές Σεπτεμβρίου (μέχρι την έναρξη των μαθημάτων). Με έγκριση προϊσταμένου μέχρι 10 επιπλέον μέρες.

Δικαιούχοι εγγραφής:  Ενήλικοι (άνω των 18 ετών) εργαζόμενοι ή άνεργοι.  Μητέρες ανήλικων παιδιών  Ανήλικοι εργαζόμενοι μαθητές (16 έως 18 ετών) σε οικογενειακή ή ξένη επιχείρηση

Απαραίτητα δικαιολογητικά : 1) Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση 2) Τίτλος εισόδου (απολυτήριο γυμνασίου, υπηρεσιακό σημείωμα μετεγγραφής, πτυχίο) 3) Βεβαίωση εργασίας του εργοδότη (για εργαζόμενους), ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης εάν πρόκειται για μητέρες ανήλικων παιδιών οι οποίες δεν εργάζονται. 4) Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου. 5) Άδεια παραμονής σε ισχύ (για αλλοδαπούς) 6) Ειδικότερα, για την εγγραφή/μετεγγραφή ανηλίκων από Ημερήσια σε Εσπερινά Λύκεια απαιτούνται επιπλέον:  Βεβαίωση εργασίας ανηλίκου από τον εργοδότη (με σφραγίδα του εργοδότη). Εάν πρόκειται για απασχόληση ανηλίκου σε οικογενειακή επιχείρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 45 του Ν. 4186/2013, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων που να βεβαιώνει ότι απασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση,  και  Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του γονέα/κηδεμόνα του μαθητή. Από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να προκύπτει ότι το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό) είναι κάτω από 8.879 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ετησίως ανά μέλος ή κάτω από 17.270 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα μέλη, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος (μέσο ετήσιο εισόδημα-έρευνα εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ 2014).

(Φ1/95628/Δ2/10-06-2016 εγκύκλιος ΥΠ.Π.Ε.Θ).

Οι τάξεις στο Εσπερινό ΓΕ.Λ. είναι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Κατά την εγγραφή υποβάλλονται υπεύθυνες δηλώσεις για τις Ομάδες Προσανατολισμού (Γ΄ και Δ΄ τάξεις) και το μάθημα επιλογής της Α’ τάξης.

Κατανομή σε τάξεις

Στην Α΄ τάξη: Εργαζόμενοι ανήλικοι μαθητές, απόφοιτοι Γυμνασίου Ενήλικες, απόφοιτοι Γυμνασίου ή Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας, εργαζόμενοι ή μη.
Μαθητές Α΄ ή  Β΄ τάξης Α΄ κύκλου ΤΕΕ 

Στη Β΄ τάξη: Όσοι έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Στη Γ΄ τάξη: Όσοι έχουν προαχθεί από τη Β΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου. Όσοι έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Όσοι έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη Ημερήσιου ή Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (μετεγγραφή μέχρι 15/10) Μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑΛ (μετεγγραφή μέχρι 15/10) Όσοι έχουν προαχθεί από τις Α΄ και Β΄ τάξεις Τ.Ε.Λ. και Ε.Π.Λ. Απόφοιτοι παλαιών Τ.Ε.Λ. και Ε.Π.Λ. που πήραν το πτυχίο ειδικότητας (όχι απολυτήριο). Όσοι έχουν προαχθεί από τον Α΄ και Β΄ κύκλο των Τ.Ε.Ε. Απόφοιτοι ΕΠΑΣ, Τ.Ε.Σ. Απόφοιτοι Ο.Α.Ε.Δ. (εφόσον ολοκλήρωσαν την Α’ Λυκείου)      (Γ2/659/15-2-99 και Γ2/1704/26-3-99)

Στη Δ΄ τάξη: Όσοι έχουν προαχθεί από τη Γ’ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου Όσοι έχουν απορριφθεί από τη Γ’ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου  Όσοι έχουν προαχθεί από τη Β’ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου 

Δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παίρνοντας μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Εσπερινών Λυκείων, έχουν όσοι:

i) Έχουν φοιτήσει και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού γενικού λυκείου,  ή 
ii) Εγγράφηκαν ή μετεγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του εσπερινού Ενιαίου Λυκείου ως εργαζόμενοι από βιοποριστική ανάγκη, που οφείλεται στους εξής λόγους που προέκυψαν μετά την αποφοίτησή τους από την προτελευταία τάξη του Λυκείου: αα)θάνατο του ενός τουλάχιστον των γονέων, ββ)αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του, σε ποσοστό άνω του 67%,  ή
iii) Εγγράφηκαν στην τελευταία τάξη του εσπερινού Ενιαίου Λυκείου είτε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους ηλικίας, ή iv) Λόγω ένταξης, ως εξαρτημένων ατόμων, σε πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί κατά τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

(Φ253/28934/Β6/21-3-2006 άρθρο 5 παρ. 3 και Ν.2525/1997 άρθρο 2, παρ. 1, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001)

Διαδικασία Μετεγγραφών  Για τους μαθητές που δεν έχουν τίτλο και ήταν γραμμένοι σε κάποιο Λύκειο τίθεται σε ενέργεια η διαδικασία των μετεγγραφών. Ο μαθητής που ζητά μετεγγραφή πρέπει να γνωρίζει την τάξη που διέκοψε και το σχολείο που φοιτούσε. Η μετεγγραφή γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς ενώ αν φοιτά ακόμη μέχρι 31 Μαρτίου. Μετεγγραφές από ΕΠΑΛ γίνονται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.  Με αίτησή του ζητά από το Εσπερινό Λύκειο τη μετεγγραφή του σ’ αυτό (αν είναι ανήλικος η αίτηση κατατίθεται από το γονέα).

Χορηγείται υπηρεσιακό σημείωμα μετεγγραφής (του σχολείου υποδοχής), το οποίο κατατίθεται στο σχολείο όπου φοιτούσε ή φοιτά, το οποίο εκδίδει υπηρεσιακό σημείωμα έγκρισης μετεγγραφής.

 

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ποιητική Βραδιά!!!!!!!




Τετάρτη 28 Μάρτη στο σχολείο μας  διοργανώθηκε ποιητική βραδιά υπο την επίβλεψη της καθηγήτριας Εφης Καλογεροπούλου.


Διαβάστηκαν Ποιήματα των: Οδυσσέα Ελύτη,Γιώργου Σεφέρη,Κωνσταντίνου Καβάφη,Γιάννη Ρίτσου,Γιάννη Σαραντάρη,Τάσου Λειβαδίτη,Κικής Δημουλά,Κατερίνας Αγγελάκη-Ρούκ,Κ.Μόντη,Τάκη Παπατσώνη,Τάκη Σινόπουλου.




 
Διάβασαν οι μαθητές:
Ε.Χαλίκη,Π.Ιωαννίδου,
Λ.Ιωαννίδου,
Β.Ιωαννίδης,Ε.Βιολάντζη,
Δ.Κονδύλη,Κ.Μουστάκα,
Ε.Πούλιου,Φ.Μαραγκού,
Ε.Βαμβακά,Ε.Κοντού,
Μ.Μπάτη-Δεσποτίδη
  
και οι καθηγητές: 

Ε.Καλογεροπούλου(φυσικός-θεατρολόγος)
και Δ.Κούτουλας(φιλόλογος-ιστορικός)




"..............................................................................
Κανένα κύμα δεν κρατάει στο στήθος του κακία
Οι άνθρωποι μοιάζουν, παρομοιάζουνται με τις κραυγές των φάρων
Φεύγουνε για να παν αλλού και βγαίνουνε στη θάλασσα
Ποια θάλασσα
Να 'ναι αυτή που δε θυμάται τις λευκές στιγμές της μα ξαναμασάει


        τα λόγια της
Λύπες που γίνανε σεντόνια και χτυπούν στον άνεμο για να


        στεγνώσουν, και ξαναχτυπούν στον άνεμο για να 'ναι οι γλάροι
Δίπλα τους, στο πλευρό τους, ποιες να είν' αυτές
Ποιος κόπος ήμερος, ποια σπασμένη ενότητα, ποιος θρήνος




Ω χαρά τραυματισμένη, μιας στιγμής χωρητικότητα που κλονίζει
αιώνες! "///Οδυσσέας Ελύτης


"Απ όλα μπορείς να σωθείς

εκτός απ΄την νοσταλγία σου για κάτι πολύ μακρινό
που δεν το θυμάσαι".///Τ.Λειβαδίτης
ΤΑ ΚΕΡΙΑ
Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας
σα μια σειρά κεράκια αναμένα —
χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια.

Η περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων·
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά.
Δεν θέλω να τα βλέπω· με λυπεί η μορφή των,
και με λυπεί το πρώτο φως των να θυμούμαι.
Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν. /K.Καβάφης



Μιά ασήμαντη ιστορία
Σάν ήτανε μικρή,της τρύπησαν τ ΄αυτιά ,για να φοράει,
λέει σκουλαρίκια.
Μεγάλωσε ,παντρεύτηκε,ανάθρεψε παιδιά,σκουλαρίκια δε φόρεσε.
Ενα δείλι είπε ο μεγάλος γιός της: " Εγώ ,μάνα ,θα φύγω,
και θα σού φέρω μιά μέρα -να δείς- σκουλαρίκια
χοντρά,μαλαματένια και μακριά,ν΄ακουμπάνε στούς ώμους σου".
Εκείνη χαμογέλασε απόμακρα. "Φτάνει να μου γυρίσεις,γιέ μου",τού είπε.
Πέρασαν χρόνια,ο γιός παντρεύτηκε,μεγάλωσε παιδιά,σκουλαρίκια
δέν έφερε.
Η μάνα παραγέρασε,καμπούριασε,οι ώμοι της ακούμπησαν
στ΄αυτιά της.
Είπε να του στείλει μέτρα να μήν είναι πιά τόσο μακριά τα σκουλαρίκια.
Ωσπου μιά μέρα σκίστηκαν άξαφνα ώς κάτου οι τρύπες στ΄αυτιά της.
Τότε κατάλαβε πώς ο γιός της είχε πεθάνει.
Γιάννης Ρίτσος
Μαρτυρίες Α



  



Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

21 Μάρτη ...Ημέρα Ποίησης!!!

 

Το φαινόμενο της γλώσσας έβλεπα να παίρνει άλλες διαστάσεις που δεν τις υποψιαζόμουνα.Με ενδιέφερε το μυστήριο της γέννησης των πραγμάτων,μέσα από το βάφτισμά τους στο αναγάλλιασμα εκείνο της ψυχής που είναι ο φθόγγος.Η λέξη που λειαίνεται όπως η πέτρα στα χείλη του λαού.Στα χείλη και στα δόντια,κάτι ολόιδιο με αυτό που σε παρορμά να πολεμάς ή να ερωτεύεσαι ετσι και όχι αλλιώς.Εσύ και ο άνθρωπος της ομάδας όπου ανήκεις.Ολοι.Πιστοί ,θέλοντας και μη, σε αυτά τα δέντρα,σε αυτά τα κύματα,σε αυτό το φώς,σε αυτή την ιστορία.

Ω ναι,σε έσχατη ανάλυση,η γλώσσα ηταν ήθος.

Οδυσσέας Ελύτης
Ανοιχτά χαρτιά (αποσπάσματα)
 
καταχώρηση: εφη καλογεροπούλου

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του ΣΟΦΟΚΛΗ!!

 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 Στα πλαίσια της "Δημιουργικης Εργασιας" η Γ 'ΤΑΞΗ του Λυκειου μας (αντιστοιχη της Β' των Ημερησιων Λυκειων) παρουσίασε στον ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΠΥΛΩΝΑ υπο την επίβλεψη του Φιλολογου Α. ΚΟΥΤΟΥΛΑ, το Β'Επεισ(σκηνες Β και Γ) απο την"ΑΝΤΙΓΟΝΗ"του Σοφοκλή στο Σχολικο Αμφιθεατρο ενωπιον των μαθητων των αλλων ταξεων.
Τα κοστούμια προμηθευσε η μαθητρια του Γ1 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥΛΙΟΥ, ενω τους ρόλους παρουσίασαν :ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Β(Κρεων), ΜΠΑΤΗ-ΔΕΣΠΟΤΙΔΗ Μ(Αντιγονη), ΒΑΜΒΑΚΑ Ε(Ισμηνη),   στον ΧΟΡΟ συμμετείχαν οι : ΠΟΥΛΙΟΥ ΕΛΕΥΘ., ΧΑΛΙΚΗ Ε., ΜΑΤΖΑΡΙΔΟΥ Μ, ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ.

Εδω,ολοι οι μαθητες και των δυο τμηματων ενεργοποιήθηκαν στην συνολική εργασία του εν λογω αρχ. Δραματοςκαι στις δυο ημερες της "Δημιουργικης Εργασίας", δινοντας μαλιστα υποσχεση για το "ανεβασμα", εστω μονόπρακτου, την επόμενη σχολ. Χρονια, Θεου θέλοντος και συνθηκών επιτρεπουσών-κατι που δεν εχει γινει αλλοτε στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ λυκειο μας.!!!!!!!!!

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ
φιλόλογος-ιστορικός

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η Φιλοσοφική αντίληψη περί "Θεού"

Οπως εχω αναφέρει αλλού, η ΑΓΝΩΣΙΑ/ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ειναι η "κατάληξη" της Φιλοσοφίας, οπως φάνηκε και στην Αρχαιότητα με τους Νεοπλατωνικούς και στη νεώτερη εποχή
με την "στροφή" της Βουλησιαρχίας (Σοπενάουερ) ή τον Καντ.
 
Ωστόσο ολοι παρατηρούμε οτι το Ανθρώπινο ειδος, απο τοτε που εμφανίστηκε στη γη, ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ με το δεδομένο, το ήδη υπαρχον, αλλά συνεχώς ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΟΝΤΑ, σε μιαν, οπως φαίνεται, ΑΕΝΑΗ πορεια, την οποια αποκαλούμε Πολιτισμό.
 
 
Φαινεται δηλ οτι υφισταται ΕΝΤΟΣ του Ανθρώπου μια εφεση για μια συνεχη ΥΠΕΡΒΑΣΗ του εκαστοτε δεδομενου, προς ενα"αεί ζητουμενον ον".
Παντα στεκει ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ ο ανθρωπος απο τα οποια επιτευγματα του,σαν να τον ελκει συνεχως μια ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΑ δυναμη για να ξεπερνα συνεχως τον εαυτο του, και το κυριοτερο, χωρις να φαίνεται οτι υπαρχει, στην Μεγάλη αυτη Πορεία, καποιο Τέλος.. 
Για την Φιλοσοφία αυτή η αυθυπερβαση του ανθρώπου συνιστα την ΟΥΣΙΑ του, ενω για τον φιλοσοφουντα Πιστό, αυτη ειναι η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ που καλει συνεχώς τον Ανθρωπο να ξεπερνά τον εαυτο του.
Το οτι δεν υφισταται Τελος σε αυτην την Αυθυπέρβαση δειχνει την ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ Προέλευση αυτης της Δυναμης, που ξεπερνά καθε ενδοκοσμικότητα δημιουργει συνεχως νεα οντα,
νεα, υπο την εννοια, οτι καμμια προγενεστερη συνθηκη δεν ειναι ΑΡΚΕΤΗ να τα παραξει (Καστοριαδης) και που η μεν θεολογούσα γλώσσα αποκαλεί "θεό", η δε Φιλοσοφουσα Σκεψη "Υπερβατικό".
 
ΥΓ. Μετά τον Αϊνστάιν εγινε σαφες οτι η ανθρωπινη αντιληψη μονο τρεις διαστάσεις μπορει να συλλάβει, οχι την τεταρτη (τον Χρονο), οποτε και το ιδιο το Συμπαν ανηκει, τροπον τινα, στον χωρο του ΜΗ ΑΙΣΘΗΤΟΥ. 
 
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ
φιλόλογος,ιστορικός ,συγγραφέας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

στο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ!!!



Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική παράσταση στο Ευγενίδειο Ιδρυμα με τίτλο "τα μυστικά του αθέατου κόσμου".
Η προβολή μάς μετέφερε στο μαγικό πολύχρωμο κόσμο που δεν αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας ,σε ενα ταξίδι επιστημονικής γνώσης και ομορφιάς.


Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017




Ο Διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου μας
σας εύχονται μια ειρηνική 
και δημιουργική χρονιά!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!